Borås Swimrun 2016 – Race Report

Efter att Ulf fick tacka nej till Ö till Ö Utö Swimrun så kände vi att vi var tvungna att göra något annat lopp tillsammans. Efter allt, så var han ändå den som fick mig att kunna simma mer än 50 m och en person som stöttat mig enormt i min träning och inför lopp. Jonas Coltings Borås Swimrun låg bra till i tiden (19/6) och verkade kul och utmanande med sina 1 400 höjdmeter. Jag hade hört innan att loppet skulle vara tufft och jag sprang på Micke ”Human Ambition” Rosén i Hellasgården som flera gånger sa hur kuperat det var.

Vi tränade hyfsat bra och regelbundet under juni fram till den 19/6 då loppet gick av stapeln. En lugn middag bestående av Spaghetti Carbonara och lite fixande och trixande med dräkter och linor. Den ständigt frusne Ulf tog det livsavgörande beslutet att klippa sin HEAD Race dräkt vid knäna. Hur skulle detta gå?

Jag packar dräkten med ClifBar gels denna gång. Efter Utö kände jag att det var bättre att ta med sig det jag var bekväm med.

Utrustning:

  • HEAD Tiger Mid glasögon
  • HEAD Swimrun Race dräkt (klippta ben och 1/4 klippta armar)
  • HEAD Swimrun linne
  • FusionComp3 tights
  • GoGoCo kompressionsstrumpor
  • Inov-8 X-Talon 190 skor
  • Strokemaster mid paddlar
  • Dolme av en vanlig simdyna
  • Elastisk lina med hake på mitten.

Vi anlände till Almenäs Camping efter att ha spenderat natten på Scandic Hotell i Borås. Sprang på Eva igen som hoppat in i mix-lag med Daniel Svensson och Petter Askergren som tävlade med sin fru Michaela. Ulf har fler bekanta än jag i de här kretsarna och efter att ha hälsat på en hel hög nya ansikten så kände jag mig som hemma igen. Precis som på Utö. Det är ett kul gäng i dessa swimrunkretsar och via sociala medier ser man många bekanta ansikten IRL.

Starten gick lugnt till och som Jonas sa; ”proffsen går i starten”. Vi sprang i lugnt tempo och första backen… vilken chock. 1.6 km uppför Rya åsar. Min Garmin Fenix 3 HR säger 200 meter upp men det tar jag med en nypa salt tills första simningen. Första simningen är en kort simning över en dyig sjö och upp på en klippa. Det mesta känns som ett kaos vilket de första simningarna tenderar att vara innan hela skocken av folk skingrats. Bruna sjöväxter på paddlarna när jag kliver upp och vi fortsätter uppför. 2.4 km och mestadels känns uppför, uppför och uppför. Någonstans här springer Eva om oss och jag hälsar men hon har krig i blicken och springer (!?!) uppför Rya Åsar.

Pulsen går i taket för min del och Ulf blir nästan orolig. Det ordnar sig efter några simningar och löpningarna fortsätter uppför, både genom obanad terräng, trail, grusvägar, asfalt och genom de boende i områdets trädgårdar.

Snabbt blir simningarna längre och längre. Ulf får dra mer och mer och jag är mer andfådd än någonsin. Löpningarna går uppför och uppför via trädgårdar och terräng. Simningarna blir längre och längre och är rätt stökiga med hård sidovind och vågor. Ulf drar hårt på simningarna och här plockar vi en del placeringar.

Efter en energistation kommer vi ner till den längsta simningen över Öresjön. Simningen är 1300m och vinden blåser STARKT från höger/styrbord sida och vågorna sliter. Ulf är en ruskigt stark simmare (och löpare) och tar givetvis täten. Vi simmar förbi flera lag som krigar i vågorna. Varje våg och varje andetag är ett slit och vi hamnar snett. Rätt var det är känner jag botten och vi har drivit in i vassen. Vi vadar en bit och simmar sista biten.

Vi kommer till en simning där man simmar genom Viskan. Arrangörerna har haft vänligheten att lagt ut uppblåsbara krokodiler längst sträckan och allt känns helt magiskt. Bokstavligen över stock och sten. Efter en bökig, dock ej stökig, simning tar vi oss med hjälp av rep upp till en energistation och någon av funktionärerna påminner oss att fylla på ordentligt för en lång 7km + 4 km löpning med en liten simning i mitten som jag ser mycket fram emot. Den 50 m simningen visar sig vara en varv bana genom någon sorts ko-pool. Löpningen fortsätter genom trail uppför, nedför, gräs, skog och annat jox. Jag blir rejält trött och fyller på med Redbull på närmaste energistation. Någonstans här får jag upp flåset och lyckas kriga på och vi springer om flera lag.

Vi krigar på i mål och näst sista löpningen…. nog fan är det trail och ….. uppför. Jag klarar inte mer uppför. Ulf säger att vi kan plocka några placeringar på sista simningen vilket får upp min bedarrande motivation och vi kör på. Han är en maskin och vi plockar säkert tre – fyra placeringar på sista och vi går i mål.

IMG_2575.jpg
Jag och Ulf Hausmann i mål efter Borås Swimrun 2016

Jonas Colting möter oss med en stor, varm kram vilket är sällsynt och t o m avbryter prisutdelningen för att välkomna de tävlande i mål. Stort cred till Jonas som visar stor personlighet och stolthet över sitt lopp och som dessutom arrangerat ett triathlon dagen innan. Samma sak för alla som kommer i mål. Efter loppet bjuds det på grillat, dricka och kaffe samt en hel del kul eftersnack med andra tävlande.

Ulf var en fantastisk swimrunpartner som med sin långa erfarenhet av tävlingar bidrar inte bara med en enorm fysik utan även lugn.

Vad som gick rätt: Förberedelser, träning, utrustning och partner

Vad som gick fel: För lite intervallträning innan för min del, slarv på simningarna vilket slet på axlarna

En mycket kul och hård tävling som jag kan rekommendera alla som letar efter ett tuffare alternativ inom swimrun. Hård kuperad trail, hårda simingar, kallt i vattnet men bra arrangemang. Jag ska köra nästa år. Här är en snygg film från Borås Swimrun 2016.

Borås Swimrun var ett bra lopp inför sommarens största utmaning och loppet jag tränat för sedan i höstas – Rockman Swimrun i Augusti. Nu visste jag vad som väntar, fast mer och ännu mer.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s